Oznam

Web vyzla.com pripravuje Martin Mlynár, chovateľská stanica
z Vodného mlyna

Borgia z Panských lesů

Kontakt
Martin Mlynár
Vajnorská 78
831 04 Bratislava

Mobil: +423 908 533 724
e-mail: mmlynar@vyzla.com

 


Najnovšie články

Streda, 27 Október 2010 10:14
Štvrtok, 22 Apríl 2010 01:17
Štvrtok, 20 November 2008 01:00
Štvrtok, 20 November 2008 01:00
Streda, 27 August 2008 01:00

Najčítanejšie články

Pes a deti Tlačiť E-mail
Užívateľské hodnotenie: / 2
SlabéDobré 
Napísal Martin Mlynár   
Utorok, 08 November 2005 02:00

Pes a deti

Pred rozhodnutím, či pes áno, alebo nie musíte zvážiť aj fakt, že pes môže zaútočiť na deti.

Áno, je to téma, ktorú „psičkári“ radi bagatelizujú a podceňujú. Väčšinou sa hovorí len o výhodách, ako pes dieťa poteší, ako si budú rozumieť. V skutočnosti však každoročne dochádza k niekoľkým napadnutiam detí psami. Niektoré končia pre dieťa tragicky. Všetko je to samozrejme na vás, ako budete vedieť psa vychovávať a neskôr cvičiť. To mu určuje jeho miesto vo vašej svorke – čiže rodine.

Viem, je to veľmi malé percento prípadov – pes je predsa súčasťou státisícov rodín a tragédie sa stávajú v jednotkách. Z hľadiska štatistiky je pes vcelku bezpečný kamarát detí. Ale je to prítomné riziko, sústavná možnosť ohrozenia. Najme menšie deti môžu psa nechtiac ohroziť a pes zaútočí. V sebaobrane, symbolicky, ale môže to byť osudné.

Myslite preto na túto, síce málo pravdepodobnú, ale možnosť. Pes by pri menších deťoch nemal byť nikdy bez dozoru. Je fakt, že pes zvykne deťom dovoliť všeličo. Ale „skákať po hlave“ si nedá. (Teda... sú prípady, keď pes dovolí aj to, ale nikdy neviete, kedy pretečie kalich...) Dieťa môže zle odhadnúť, že hra sa mení na útok.

Preto sa uistite, že váš režim dňa umožní taký stav, kedy pes nebude s dieťaťom doma nikdy sám.

Pes nie je stále šteňa

Najmä ak o tom, či pes má prísť do domu rozhodujú deti, pozor. Často sa nadchnú pre rozkošné, malé šteniatko...

Jasné – kým je pes šteniatko, má celkom iné vlastnosti. No šteniatko nie je trvalý stav. Pes začne dospievať. Z malého, krehkého a zvedavého klbka sa stáva veľká hora s vlastnými záujmami, už dávno nie bezbranná, sú však i plemená, ktoré sa veľmi ľahko cvičia, reagujú na vaše pohľady či váš stav. Tu odporúčam, veľa čítať a poradiť sa s chovateľmi, ktorý sa vyznajú v danom plemene. Dobre si však všímajte ako sám chovateľ chová svojich psov, šteniatka či iné zvery. I to vám napovie o jeho vzťahu k nim.

pes-3

Deti môžu byť časom veľmi sklamané, kam sa podelo to milé šteniatko. A veľký pes ich už nemusí tak baviť.

Možno mu šteniatko darovali na návšteve na dedine prajní príbuzní na prázdninách. Ale po pár mesiacoch sa pes ukáže ako príťaž. Dieťaťu sa zunuje. Je tu pes – problém. Čo s ním?

Dieťa by teda nemalo byť tým, kto rozhodne o tom, či pes áno, alebo nie. I tu sa domnievam, že je to vždy chovateľ, kto by mal v poslednom štádiu vášho rozhodovania určiť či vám šteniatko odporučí a predá, alebo vám poradí inú rasu, alebo poradí aby ste sa k výberu šteniatka dostali neskôr.

Len registrovaní užívatelia môžu pridať komentár!
+/- Komentárov
Vyhľadávanie
Posledná úprava Streda, 09 September 2009 11:24
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Castelli Borgia z Vodného Mlyna
Castelli Borgia je naša druhá chovná suka po Borgii z Panských lesú.
Šteniatka
Ak máte záujem o šteniatko maďarskej vyžly, prídte sa nezáväzne pozrieť na naše chovné sučky a poradiť sa o vhodnosti tohto plemena pre Vás. Ak máte záujem o šteniatko z vrhu v roku 2008, môžme vás zapísať do poradovníka.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Prihlásenie



Foto - Vyžla

1130862329_vyzla-stavac-0...

FOTOGALÉRIA

Ankety

Páči sa vám vyžla
 

Vy k článkom...

Fórum - Najnovšie príspevky