Domov Pes - všeobecné info Pes, alebo suka?

Oznam

Web vyzla.com pripravuje Martin Mlynár, chovateľská stanica
z Vodného mlyna

Borgia z Panských lesů

Kontakt
Martin Mlynár
Vajnorská 78
831 04 Bratislava

Mobil: +423 908 533 724
e-mail: mmlynar@vyzla.com

 


Najnovšie články

Streda, 27 Október 2010 10:14
Štvrtok, 22 Apríl 2010 01:17
Štvrtok, 20 November 2008 01:00
Štvrtok, 20 November 2008 01:00
Streda, 27 August 2008 01:00

Najčítanejšie články

Pes, alebo suka? Tlačiť E-mail
Užívateľské hodnotenie: / 5
SlabéDobré 
Napísal Martin Mlynár   
Štvrtok, 10 November 2005 02:00

Pes, alebo suka?

Pred rozhodnutím, či si vybrať psa, alebo suku stojí nejeden chovateľ. Nie je to ľahké rozhodnutie.

Od kúpy suky niekoho odradí strach z dva krát ročne sa opakujúceho obdobia „ruje - hárania“. Nič také pes nemá. Naproti tomu suky majú miernejšiu, pokojnejšiu povahu. Zatiaľ čo psa je potrebne viac a precíznejšie cvičiť- je možno trošku ťažšie ovládateľný, no je vytrvalejší a viac vydrží - menej poslušný, suka je pokojná a ľahšie sa ovláda.

Pes pri vychádzke potrebuje prejsť celý svoj revír, kým sa vyprázdni. Suka sa preto môže javiť uponáhľanému majiteľovi operatívnejšia. Po vyjdení von si vykoná potrebu a čoskoro sa môže vrátiť domov. Pes značkuje svojím močom, ale tiež sa dá naučiť vyprázdniť sa rýchlejšie, pocit, že máte na ponáhlo sa prenesie i na vášho psa. Predpokladom však je, že je psík vychovávaný citlivo a vedený k vnímaniu vašich pocitov. To môže netrpezlivému majiteľovi prekážať hlavne ráno, ak sa ponáhľa do práce.

Ruja sučiek sa tiež dá celkom dobre riešiť – pred vychádzkou stačí, ak jej zadok a labky zatriete vhodným prípravkom. Keď to pes zacíti, o dvorenie stratí záujem. Tak sa ruja dá prečkať v relatívnom pokoji. Ja osobne však žiadne prípravky nepoužívam, chodím na vychádzky s menším výskytom psov a dávam si pozor aby sme sa vyhli nechceným stretnutiam.

Pes je oproti suke vytrvalejší predovšetkým pri práci – tak sa často píše v knihách, no ja to nemôžem potvrdiť, Diana vydrží veľa, ma bojové srdce. Pes je aj statnejší, čo súvisí so silou a výdržou.

Pes aj suka vydržia neprajné počasie a aj prácu vo vode dokonca pri 0 stupňoch celzia. Tieto pozitívne vlastnosti sú však vyvážené o niečo väčšou námahou pri výcviku. Pes pri výcviku kladie viac odporu. Ale akonáhle je výcvik ukončený, pes podá lepší výkon, ako suka. (Nemusí to platiť vždy, aj u psov sú povahové rozdiely.)

Pes prestáva poslúchať ak zaregistruje suku v ruji. Pohlavne neuspokojený pes môže za sukami dokonca utekať aj z domu a ak sa mu to podarí viac krát, môže sa z neho stať tulák. Ale práve tieto vlastnosti neplatia všeobecne – záleží na výchove a výcviku psa. Zanedbaný pes sa nedá porovnať so psom od dobrého chovateľa...

Tak ako? Pes, či suka? Ťažká voľba. Nedá sa globalizovať. Chovateľovi sa ľahko napíše, že pes býva pracovitejší – videl dosť veľa psov a môže ich porovnať s mnohými sukami. No v prípade, že si kúpite psa, alebo suku domov, nemusia sa prejaviť len nejaké „univerzálne platné“ vlastnosti. odporúčam každému záujemcovi o šteniatko návštevu chovateľa. Väčšina chovateľov nielen že vie poradiť, či je pre vás vhodnejší pes, alebo suka, ale poradia radi. My chovatelia nevynecháme žiadnu príležitosť pozhovárať sa o psoch.

Hodne zaváži osobnosť a povaha konkrétneho zvieraťa a tiež výchova a starostlivosť, akú mu poskytnete, a tak isto aj povaha a chovateľa, ktorý vštepuje šteniatkam do dvoch mesiacov základné vnemy. Nakoniec to, ako sa pes správa závisí aj na osobnosti - majiteľa , od jeho skúseností, a citlivému prístupu.

Len registrovaní užívatelia môžu pridať komentár!
+/- Komentárov
Vyhľadávanie
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Castelli Borgia z Vodného Mlyna
Castelli Borgia je naša druhá chovná suka po Borgii z Panských lesú.
Šteniatka
Ak máte záujem o šteniatko maďarskej vyžly, prídte sa nezáväzne pozrieť na naše chovné sučky a poradiť sa o vhodnosti tohto plemena pre Vás. Ak máte záujem o šteniatko z vrhu v roku 2008, môžme vás zapísať do poradovníka.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Prihlásenie



Foto - Vyžla

1136286205_pict3589

FOTOGALÉRIA

Ankety

Páči sa vám vyžla
 

Vy k článkom...

Fórum - Najnovšie príspevky