Domov Pes - všeobecné info Pes potrebuje zamestnanie

Oznam

Web vyzla.com pripravuje Martin Mlynár, chovateľská stanica
z Vodného mlyna

Borgia z Panských lesů

Kontakt
Martin Mlynár
Vajnorská 78
831 04 Bratislava

Mobil: +423 908 533 724
e-mail: mmlynar@vyzla.com

 


Najnovšie články

Streda, 27 Október 2010 10:14
Štvrtok, 22 Apríl 2010 01:17
Štvrtok, 20 November 2008 01:00
Štvrtok, 20 November 2008 01:00
Streda, 27 August 2008 01:00

Najčítanejšie články

Pes potrebuje zamestnanie Tlačiť E-mail
Užívateľské hodnotenie: / 2
SlabéDobré 
Napísal Martin Mlynár   
Pondelok, 14 November 2005 02:00

Pes potrebuje zamestnanie

 

Pes, ako každý inteligentný tvor, potrebuje byť využitý. Nestačí len prechádzky. Potrebuje svoj čas vyplniť vykonávaním úloh, výcvikom, či hrou.

Pes, ktorý je zanedbaný získava postupom času mnohé zlé návyky. Môže sa stať tulákom, neposlúcha, či ruší dožadovaním sa pozornosti. Majitelia, ktorých pes je zanedbaný často svojho na psa nemajú dobré slovo, hovoria o ňom v zlom, ako neposlúcha, vyrušuje.

Ale v takých prípadoch skoro vždy je chyba u majiteľa – nesprávny výcvik, či zlé využitie jeho schopností. Pes, ktorý je celé dni zatvorený a ponechaný sám na seba sa nemôže rozvíjať. (Ostatne – ak tomu neveríte: skúste sa dať zatvoriť do kúpeľne na 8 hodín a potom pozorujte, či z nej vyjdete zlomení, alebo priateľskí. So psom je to nie je inak.)

Preto sú psi, ktorých majitelia zanedbávajú, často „zlí“ – ale len v dôsledku neuveriteľného týrania samotou, či ignoráciou. Proste pes potrebuje spoločnosť, pozornosť a plnenie úloh. Pes by nemal byť spútaný v klietke a v žiadnom prípade by nemal byť na reťazi. Sú však prípady kde sú tieto spôsoby chovu potrebné a vtedy treba nájsť cestu ako ich nášmu psovy spríjemniť. Pes, ktorý má pravidelný režim dňa, pes, ktorého intelektuálne vlastnosti sú využívané a rozvíjané sa stáva takpovediac lepším. Nielen, že taký pes je spokojnejší a priateľskejší, ale aj jeho vlastnosti a schopnosti sa stále zlepšujú a rozvíjajú.

Optimálny režim, pri ktorom je pes spokojný je ťažko určiť univerzálne, ale dá sa použiť príklad, ktorý si vy môžete prispôsobiť.

Ráno okolo vstaňte svôjho psa vyvenčite a urobte s s ním príjemné ráno pri ktorom formou zábavy a hry precvičíte už zvládnuté cviky a začnete psíka učiť niečo nové. Nezabudnite z a všetko psíka chváliť ale vyžadujte od neho len to čo zvláda.

Každý nový cvik svojmu psíkovi rozložte do niekoľkých drobných krokov a postupne ich psa učte. Môžu to byť cviky zábavné ako sú preskoky lavičky, výskok na múrik, chodenie po múriku. Urobte to tak, aby to psík bral ako zábavu a uvidíte ako sa vaše šteniatko bude tešiť ked ho pochválite za dobre vykonaný cvik. Vždy však dávajte pozor na náročnosť cviku a prispôsobujte cviky fyzickej a psychickej vyspelosti psíka či šteniatka. Keď sa vrátite domov psa nakŕmte.

Ak je to strážny pes, nepotrebuje vás po celý deň – má svoju prácu, ktorou je stráženie. Nenechávajte ho v klietke a dokáže si zariadiť sám svoj čas. Naviac každý pes prespí asi 16 hodín a to hlavne vtedy, ak nemá čo robiť.

Poobede, po návrate z práce,zoberte psa na vychádzku ktorú budete venovať hre, prinášaniu, plávaniu či inej zábave. Podvečer ho vezmite na prechádzku, kde ho môžete opäť svojho psíka cvičiť, alebo sa s ním môžete hrať. Prechádzka by mala trvať asi hodinku, nie je to však nutnosť, čas ktorý zo psíkom strávite sa može skladať aj z činností, ktoré nie sú zamerané len na psa ako príklad môžem uvieť (idete na nákup, zoberte psa zo sebou a možte to využiť na zdokonalenie odloženia).

Po návrate psa a nakŕmte a doprajte mu odpočinok na spracovanie naučenych cvikov.

Toto je akýsi minimálny režim – dobrý chovateľ sa psom venuje viac.

Pes, ktorý je každodenne zamestnaný je vyrovnaný a má zvýraznené príjemné povahové vlastnosti – je pokojný a aj spokojný, nešteká a je pre vás nielen potešením, ale aj dobrým priateľom.

Len registrovaní užívatelia môžu pridať komentár!
+/- Komentárov
Vyhľadávanie
Posledná úprava Streda, 09 September 2009 10:24
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Castelli Borgia z Vodného Mlyna
Castelli Borgia je naša druhá chovná suka po Borgii z Panských lesú.
Šteniatka
Ak máte záujem o šteniatko maďarskej vyžly, prídte sa nezáväzne pozrieť na naše chovné sučky a poradiť sa o vhodnosti tohto plemena pre Vás. Ak máte záujem o šteniatko z vrhu v roku 2008, môžme vás zapísať do poradovníka.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Prihlásenie



Foto - Vyžla

1131731277_dscf2351

FOTOGALÉRIA

Ankety

Páči sa vám vyžla
 

Vy k článkom...

Fórum - Najnovšie príspevky